Goda strömmingar

Senapspanerad strömming med potatis och lökröra

MAT & DRYCK

En kombination av ättiksströmming och nystekt. En vinn-vinn-rätt.

Foto: PÄR JOHANSSON
Vi kanske skulle ha gjort mos ändå? Pressad potatis är okej men potatismos är så gott till strömming.

Det här behöver du

(4 personer)

600 g strömmingsfilé

2 msk senap

2 dl gräddfil

2 ägg

1,5 dl grovt rågmjöl eller ströbröd

2 msk smör/margarin

salt

peppar

potatis

Ättikslök:

1 stor rödlök

10 vitpepparkorn

6 kryddpepparkorn

2 msk 10-procentig ättika

1 tsk salt

1 tsk socker

2 msk klippt eller hackad dill

Så här gör du

1. Börja med att marinera strömmingen. Blanda senapen med gräddfilen i en stor bunke och blanda ner strömmingen. Vänd runt ordentligt så att alla firrar täcks av marinad. Låt stå så länge som möjligt, gärna över natten men ett snabbdopp funkar det med.

2. Sätt igång potatiskoket.

3. Så till löken. Krossa de två sorternas pepparkorn grovt.

4. Blanda pepparkrosset med ättikan och 1 tsk salt och 1 tsk socker. Koka upp i en kastrull.

5. Skala och skiva rödlöken tunt.

6. Koka löken i lagen någon minut. Blanda i dillen och ställ åt sidan.

7. Knäck äggen i en djup tallrik.

8. Häll ut ströbrödet på en flat tallrik. Salta och peppra.

9. Smält smöret i en stor stekpanna.

10. Vänd strömmingarna först i ägget och sedan i mjölet/ströbrödet.

11. Stek dem i omgångar på

medelhög värme. Ett par

minuter per sida räcker.

12. Servera med pressad potatis och lökröran.

Gott att dricka till

Ett glas kall mjölk passar bra - fast jag gillar inte mjölk så det får bli en öl:

Nils Oscar god lager (1305) Sverige, 14:90 kronor.

Jon Hansson