Viltkänsla både för storstads- och lantbor

MAT & DRYCK

Jaktlyckan är ju ständigt klen för oss stadsbor och det händer väl att frysen gapar tom även ute i storskogens stugor så här års.

Då får man låtsas att det gått vilt till med hjälp av enbär och svamp.

Foto: PÄR JOHANSSON
Soppor blir roligare om det guppar goda saker i dem. Här enrisrökt fläsk och ostkuber.

Det här behöver du

(4 personer)

0,5 kg färska champinjoner eller 400 g frysta skivade

1 lök

3 msk smör

1,5 l vatten

3 tärningar grönsaksbuljong

2 dl lätt crème fraiche

8 enbär

1 tsk timjan

salt

peppar

Topping

50 g enrisrökt fläsk

eller bacon

50 g lagrad ost typ Västerbotten eller parmesan

några champinjoner i skivor

Så här gör du

1. Skölj eller borsta bort jord och skräp från champinjonerna. Hacka dem grovt.

2. Skala löken och hacka den.

3. Krossa enbären grovt.

4. Fräs svampen, löken, enbär och timjan i smöret i en stor gryta.

5. Häll i vattnet och buljongtärningarna när svampen börjar vätska sig ordentligt. Koka upp och koka i 10 minuter.

6. Mixa soppan - det kan gärna vara lite slarvigt så att det är små svampbitar kvar - och ställ tillbaka på spisen.

7. Rör ner crème fraichen och smaka av med salt och peppar. Håll soppan varm eller låt den sjuda ihop sakta om den verkar lite gles.

Gott att dricka till

Här är idel goda kamrater till ett gott rött vin:

Mauro primitivo (32364)

Italien, 55 kronor.

Vego-varianten

Byt buljongtärning. Fräs små bitar av morot och/eller rotselleri rätt hårt i smör. Salta och peppra och strö tillsammans med osten i soppan.

Vild champinjonsoppa

Jon Hansson