Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Mat & dryck

Fyndviner för vårrusiga

    Rött eller vitt. På flaska eller i låda.

    Aftonbladet har listat de 20 just nu mest prisvärda vinerna under 75 kronor på Systembolaget - och fem bag in box-viner som bonus.

    Vinprovarna Per Styregård och Anders Calissendorff vid välrenommerade vinprovningsföretaget Spumante har tagit fram listan.

    Somliga viner får experterna att haja till ordentligt.

    De har hittat viner som är både pigga och fräscha, stora och stöddiga och lagom och lätta. En och annan bär- och fruktbomb finns också för mindre än 75 kronor.

Foto: sven-olof englund

2755 Atrium merlot, Spanien

Pris: 73 kronor

Producenten Torres är en smula ojämn, men i det här fallet är vinet välgjort och gott. Det har en elegant, ganska lågmäld charm som vinner i längden. Häller du upp det här till stekt kyckling med gräddsås förstår du vad vi menar.

Rött vin

22372 Marzemino

Trentino, Italien

Pris: 59 kronor

Ganska mycket smak och karaktär för en rimlig peng. Inte något att korka upp när du vill imponera, men helt rätt att ha på lut så snart en vardagsmiddag behöver bli ”lite snygg i kanten”.

32402 Chunky red

primitivo del Salento, Italien

Pris: 60 kronor

En stöddig italienare som kräver ett glas vatten vid sidan av. Inte ens producenten verkar tycka att vinet är särskilt elegant, eftersom han prytt etiketten med en elefant. Vinet är så laddat med smak att det kräver en köttbit.

12855 Hubert de Calvayrac, Frankrike

Pris: 64 kronor

Karaktärsfull doft och ganska fullödig och sträv smak som fick oss att vilja tända värmeljus, dra upp knäna under oss och tala om nästa sommar. Sådana här mustiga viner gör inte bort sig tillsammans med rejäl mat och vi föreslår älg- eller rådjursfärsbiffar med gräddstuvad svamp.

6288 Santiano merlot, Chile

Pris: 65 kronor

Redigt mycket god smak för pengarna. Och förvånansvärt mycket karaktär av druvan merlot: korint, höstlöv och plommon för att vara exakt. Går lika bra att korka upp till sällskapsspel med grannarna som att hälla upp på karaff och dricka till kavajmiddag.

12894 La Gascogne par Alain Brumont tannat- merlot, Frankrike

Pris: 70 kronor

En dröm för dig som gillar stramt och strävt. Men även om du har hög smärttröskel för strävhet, krävs det mat om vinet ska komma till sin rätt. Biff med lök och trevligt sällskap. Letar du efter relativt billiga viner som vinner på lagring ett par år är det ett givet val.

22801 Michel Laroche merlot, Frankrike

Pris: 70 kronor

Vi är alltid på jakt efter bra allroundviner och här är ett vi verkligen fallit för. Härligt generös fruktighet som gör att man inte prompt behöver mat till men samtidigt är strävheten så pass stabil att det funkar även till middag.

Kelgris med mycket smak

2308 A Mano, Italien

Pris: 72 kronor

Att druvan Primitivo har blivit en kelgris för oss svenskar är inget att undra på, vinerna smakar mycket, har egen karaktär men är ändå inte så dyra.

Ett fynd!

32388 Tenuta di Corbara sangiovese, Italien

Pris: 72 kronor

Är du bara beredd på samma uttorkande känsla som när du råkar bita i en druvstjälk och en syrlighet som påminner om omogna körsbär är det här ett fynd. Så här ska ett bra vin av Sangiovese smaka.

Udda - men hänger ihop

12892 Relais de Chatignac, Frankrike

Pris: 73 kronor

Ganska udda produkt som ger doft- och smakintryck av både svarta vinbär, körsbär, blommor och fläder. Låter som för mycket av det goda, men märkligt nog hänger det ihop.