En enkel, italiensk höjdare med spenat och parmesan

MAT & DRYCK

Kan inte garantera att du blir stark som en björn av denna äktitalienska pasta men väl mätt som en björn. Som nyss har ätit.

Foto: PÄR JOHANSSON
Det enkla är ofta det godaste. Pasta, ost, spenat. Klart.

Det här behöver du

(4 personer)

400 g djupfryst bladspenat, 2 paket

3 + 2 msk smör

1 dl ricottaost eller kesella

1 dl riven parmesan

pasta (penne passar bra)

salt

peppar

Så här gör du

1. Tina spenaten i mikron eller i en kastrull med lite vatten på medelvärme. Vänd flitigt så att det inte bränner vid. Har du gott om tid kan du låta spenaten tina i rumstemperatur.

2. Krama ur en del av vätskan i spenaten - men du behöver inte tok-krama. Hacka spenaten grovt.

3. Sätt igång pastakoket.

4. Riv parmesanosten.

5. Ta fram en kastrull eller gryta som ledigt rymmer all spenaten.

6. Smält 3 msk av smöret på medelvärme i kastrullen. Lägg i spenaten, salta ordentligt och fräs ett par minuter. Rör om flitigt under tiden. Ställ åt sidan.

7. Låt pastan rinna av ordentligt när den kokat klart. Blanda pastan, spenaten, de återstående 2 msk smör, ricottan och den rivna parmesanen i pastakastrullen eller i en serveringsskål och blanda ordentligt. Servera.

En mättande rätt, som sagt men staga gärna upp den med en tomat- eller bönsallad. Eller kanske både och.

Gott att dricka till

Ska vi testa ett fruktigt vitt vin?

Mezzacorona chardonnay 2001 (2407) Italien, 60 kronor.