Tiramisù

MAT & DRYCK
Foto: Camilla Tubertini

INGREDIENSER

6-8 personer

400 g savoiardikex

400 g mascarpone

4 ägg

2 dl strösocker

12 koppar espresso- eller mockakaffe

2 tsk kakaopulver

Så här gör du

1. Koka 12 koppar espresso eller mocka-kaffe (det kaffe man gör på spisen i den klassiska, kantiga aluminium-caffettieran). Det blir ca 4 dl sammanlagt. Det är viktigt att kaffet är gott eftersom det ska smaksätta hela efterrätten. Häll kaffet i en liten skål.

2. Separera äggvitorna från gulorna och vispa äggvitorna till ett skum så fast att det sitter kvar i bunken även om du vänder den upp och ner.

3. Vispa äggulorna med sockret till dess att en kräm bildats. Häll i mascarpone och rör om till dess att smeten är jämn och fin. Rör försiktigt i det vispade äggviteskummet.

4. Täck bottnen på en fyrkantig form med ca 5 cm höga kanter (eller flera små portionsskålar) med mascarpone-krämen. Doppa savoiardi-kexen (italienska kex som numer finns i de flesta matbutiker) snabbt i kaffet så att de bara hinner suga upp lite och lägg dem tätt intill varandra ovanpå krämen till dess att de täcker formens botten. Täck kexen med kräm och lägg ett lager kex ovanpå. Avsluta med ett lager kräm och ställ in formen i kylen i minst 2 timmar.

5. Lägg kakaon i en tesil och ”dutta” den över tårtan 15 minuter innan servering. Tiramisù serveras direkt från kylen.

TIPS!