Dags att äta lax

MAT & DRYCK

Säg efter mig: Det är inte svårt att laga till fisk. Det är inte svårt att laga till fisk. Det är inte svårt att laga till fisk. (Särskilt inte lax. Bara du inte steker eller kokar den för länge.)

Foto: Pär Johansson
Det behöver inte alltid vara ris, pasta eller potatis. Woka kinakål tillsammans med svampen och groddarna till laxen.

Det här behöver du

(4 personer)

4 laxkotletter

1 vitlöksklyfta

150 g champinjoner

400 g böngroddar, en burk

2 msk soja, helst japansk

2 tsk sesamolja

asiatiska nudlar eller vanlig spagetti

2 msk olja

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 100 grader.

2. Sätt igång pastakoket.

3. Borsta eller skölj av champinjonerna.

4. Vicka av svamparnas fötter och dela hattarna i kvartar.

5. Lägg böngroddarna i en sil och spola av dem med kallt vatten. Låt rinna av.

6. Häll en gnutta olja i en stekpanna (helst teflon) och stek laxkotletterna på medelvärme i någon minut på varje sida.

7. Lägg kotletterna på ett fat och ställ in i ugnen.

8. Dunka till vitlöksklyftan så att den spricker.

9. Lägg champinjonhattarna och -fötterna i en torr stekpanna, wok eller stekgryta tillsammans med vitlöksklyftan.

Stek på medelvärme tills svampen vätskar sig och det mesta av vätskan kokat bort.

10. Häll i resten av oljan och böngroddarna och fortsätt steka på hög värme i någon minut. Rör om flitigt under

tiden.

11. Ta stekpannan av värmen, stänk över sojan och sesamoljan och rör om.

12. Servera grönsakerna med laxkotletterna och nudlar.

...och glöm inte att plocka bort vitlöksklyftan.

Gott att dricka till

Det kan vara knepigt att hitta viner som passar till asiatisk mat men här är vi försiktiga med kryddningen så något fruktigt ska nog fungera.

Gallo sauvignon blanc (2591) USA, 64 kronor.

Sophia merlot 1997 (2039) Bulgarien, 49 kronor.

Vego-tipset

Byt laxen mot sesambiffar.

Lax med svamp

Jon Hansson