Så äter du klüftigt

MAT & DRYCK

Carolina Klüft har bevisat att hon kan bli världsbäst genom att bara äta vanlig mat och skippa kosttillskotten.

Lär dig Carolinas matvanor och få orken att räcka till hela dagen.

Foto: KENT-OLOF NORDH
Käk för en MÄSTARE. Carolina Klüft använder sig av tallriksmodellen för att orka med både träning och fritid.

För att orka träna två pass om dagen och kunna prestera sitt bästa på tävlingar äter Carolina regelbundet massor av vanlig, naturlig mat.

– Äter jag bra mat och var tredje timme mår jag bra, är pigg hela dagen och blir inte trött. Jag försöker äta en väldigt varierad husmanskost och när jag tränar mycket är det

extra viktigt att jag får i mig all

energi jag behöver, säger Carolina Klüft.

Hon har fått hjälp av sin kusin och kostrådgivare Fanny Klüft för att planera sin kost. Numera har Carolina mer ork för träning och fritid.

– Förut åt jag också husmanskost, men inte tillräckligt mycket för att orka träna så mycket. Jag blev trött och sötsugen framåt kvällen.

Vill inte ha kosttillskott

Många idrottare hävdar att de måste äta kosttillskott för att få i sig alla näringsämnen, men Carolina tror att hon får tillräckligt genom vanlig mat.

– Jag tycker inte det är konstigt att många äter kosttillskott. Men själv vill jag ha maten på naturlig väg. Det känns onaturligt att stoppa i sig piller när man kan få i sig allt genom kosten. Skulle jag bli sjuk och få skador kanske jag får tänka om.

Även om Carolina verkar vara en renlevnadsmänniska så äter hon inte alltid så hälsosamt.

– Man måste leva livet och unna sig att äta lite onyttigt ibland! Jag är inte någon robot, min last är smågodis. Äter man bra för övrigt så kan man äta lite skräp ibland.

Sjukamparens 10 bästa kostråd

Helena Mayer

ARTIKELN HANDLAR OM