En kryddig sås som passar till det mesta

Peters sås till allting

MAT & DRYCK

Med kryddor och smaksättare kan man få fart på det mesta. Här stressar vi upp en tomatsås. Passar till kyckling, pasta. Ja, till allt.

Foto: Pär Johansson
Ja, ja, det ser ut som vanlig tomatsås. Men det här är definitivt hetare grejor.

Det här behöver du

(4 personer)

pasta

4 kycklingklubbor

1/2 citron

2 schalottenlökar

1 msk olja

10 kardemummakapslar

3 piri-piri, små starka pepparfrukter eller en stor röd. (Du tar det som finns och passar din smak.)

0,5 tsk spiskummin

0,5 tsk fänkål

400 g hela konserverade tomater

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 225 grader.

2. Lägg kycklingklubborna i en långpanna. Pressa över den halva citronen, salta och peppra.

3. Stek i ugnen i 40 minuter.

4. Sätt igång pastakoket.

5. Skala schalottenlökarna och hacka dem fint.

6. Kärna ur chilifrukterna och skär i strimlor.

7. Fräs hacket, kardemumman, piri-pirin, spiskumminet och fänkålen i oljan ett par minuter. Det ska inte ta färg, bara mjukna.

8. Häll bort så mycket spad du kan från tomaterna. Häll dem sedan i kastrullen med löken och kryddorna. Rör om ordentligt och koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.

9. Servera till kycklingen och pastan. Eller stekt svan. Eller kokta kålrötter. Eller tryffelspäckade sparvar. Den här såsen passar till allt.

Så är det.

Gott att dricka till

Piri-piri är starka rackare. Här blir det öl:

Windhoek export (1589)

Namibia, 12:70 (34 cl).

ARTIKELN HANDLAR OM