Korv med mos - bra snabbmat

Livsmedelsverket listar bästa och sämsta lunchfavoriterna

MAT & DRYCK

Korv med bröd är bra mat. Om man lägger till mos, grönsaker/frukt och ett glas mjölk blir det en nyttig lunch.

Det visar en undersökning av snabbmat som Livsmedelsverket gjort.

Foto: LOTTE FERNVALL
UTSKÄLLD I ONÖDAN Korv med mos är bra snabbmat. Det tycker iallafall Louise Stenberg, 9. Och dietisten Viveca Annell håller med. "Snabbmaten är utskälld i onödan, det är vad jag äter och dricker till som är avgörande", säger hon.

Snabbmaten har dåligt rykte, den är för fet, sägs det. Det är bara delvis sant. Ofta är den alldeles för fet för den lilla mängden. Samtidigt innehåller den för lite kalorier och det gör att man inte blir mätt.

Snabbt hungrig igen

Snart är man hungrig igen och risken är stor att man köper en chokladbit eller något annat onyttigt.

Rejäla portioner enligt tallriksmodellen och nyttiga mellanmål som frukt eller en smörgås, det är ett bra sätt att äta. Hamburgare och korv är okej men måste alltså kompletteras.

- Snabbmaten är utskälld i onödan, det är vad jag äter och dricker till som är avgörande. Balansen mellan kolhydrater, fett och proteiner är viktigt, säger Viveca Annell, dietist.

Att bara titta på fettinnehållet räcker alltså inte.

På Livsmedelsverkets lista hamnar grekisk sallad med fårost högst upp när det gäller energimängd som kommer från fett. Men det är för att måltiden inte innehåller några kolhydrater. Skulle man lägga till bröd, ett glas mjölk och en frukt skulle det bli en bra måltid.

Tallriksmodellen

Sushi innehåller alldeles för lite fett, man skulle behöva äta dubbelt så många bitar för att få i sig allt man behöver.

- Det är svårt att veta om en måltid har en bra kalorimängd men tallriksmodellen är bra. Det ska vara en stor mängd grönsaker och pasta, bröd eller potatis och en liten del kött eller fisk, säger Viveca Annell.

Sushi magrast - grekisk sallad fetast

Elin Jansdotter