Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Mat & dryck

Lammstek med örttäcke

INGREDIENSER

1 lammstek med ben på drygt 2 kg

1 citron

1 dl ströbröd

2 vitlöksklyftor

3 msk hackad persilja

1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad

1 msk hackad färsk rosmarin eller 1 tsk torkad

3 msk olivolja

salt, peppar

 

1. Sätt igång ugnen på 175 grader.

2. Gnid in lammsteken med citron. Salta och peppra.

3. Stick in en stektermometer mitt i tjockaste delen av steken. Se till att spetsen inte ligger mot ben. Det leder värme och termometern visar fel. Lägg i en långpanna och stek tills köttets innertemperatur är 68 grader. Då är steken rosa. Vänta till 73 grader om du vill ha mer genomstekt. Häll gärna en bottenskyla vatten i långpannan så blir inte droppet från steken vidbränt.

4. Hacka örterna och lägg i en skål tillsammans med ströbrödet. Pressa i vitlöken och blanda ner oljan lite i taget tills du får en tjock smet.

5. När din stek har 10 grader kvar tills den är klar, ta ut den och bred ströbrödsmassan som ett täcke ovanpå.

6. Stek klart köttet. Är täcket blekt så dra upp värmen sista minuterna. Börjar det tvärtom se alltför välgräddat ut – täck med folie och dra ner värmen.

7. Gör skysås på köttsafterna i långpannan.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet