Stark korv och getost ger rödbetorna krydda

MAT & DRYCK

Snart (okej, ganska snart) finns det små fina, nyupptagna rödbetor att koka och äta med smör. I väntan på denna ynnest bakar vi några väl lagrade gammelbetor.

Foto: PÄR JOHANSSON
Om du inte håller med om att allt blir godare med getost så baka med enbart mozzarella och riv parmesan eller pecorino över betorna när du serverar.

Det här behöver du

(4 personer)

800 g rödbetor

2 mozzarellaostar

100 g chèvre

20 blad basilika

600 g av någon pigg korv

100 g ruccola

2 msk olivolja

salt

peppar

Så här gör du

1. Starta ugnen på 175 grader.

2. Skala rödbetorna och dela i kvartar.

3. Salta lätt och baka i 35 minuter.

4. Smula chèvren och skär mozzarellan i små tärningar.

5. Strimla basilikan och blanda med osten i en skål. Peppra lite.

6. Strö ostblandningen över rödbetorna och baka i ytterligare 10 minuter tills osten smält och fått bara en aning färg.

7. Stek korven.

8. Servera med de gratinerade rödbetorna och ruccola vänd i lite olja.

Gott att dricka till

Välj en lite kryddigare korv så blir det perfekt med en öl. Den här alen är dyr men extremt god:

Marston"s India export (11203) England, 22:50 (50 cl).

Vego-varianten

Ersätt korven med basilikapuckar. (Bästa vegobiffsvarianten jag hittat hittills.)

Funkar förutsatt att du äter ost, förstås. Annars är det gott med ugnsbakade betor med olivolja, balsamicovinäger och basilika.

Bakade rödbetor med dubbelost