Knallgult jordnötsris inleder påskveckan

Jordnötsris med sesamrötter

MAT & DRYCK

Inget kött på hela påskveckan. Kommer vi att överleva? Häng med i recepten så får du se. (Jag tippar att vi kommer att klara oss alldeles utmärkt.)

Foto: PÄR JOHANSSON
Allergisk mot jordnötter? Ta rostade sojabönor i stället. Finns i hälsohyllan och i hälsokostaffären.

Det här behöver du

(4 personer)

2 dl basmatiris eller annat långkornigt ris

1 tsk gurkmeja

100 g torrostade jordnötter

150 g frysta gröna ärtor

3 morötter

250 g rotselleri

400 g potatis

1/2 chilifrukt

2 msk olja

1 msk japansk soja

2 msk sesamfrön

1 msk sesamolja

salt

Så här gör du

1. Sätt igång riskoket.

2. Skala morötterna, sellerin och potatisen. Skär i sockerbitsstora bitar.

3. Dela chilifrukten och ta bort kärnorna. Hacka ena halvan fint.

4. När risvattnet kokar häller du i gurkmejan. Den ger färg men mycket lite smak. Häll också i riset och koka som vanligt. När riset nästan kokat klart vänder du ner ärtorna och jordnötterna.

5. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok. Stek

sedan chilin, morötterna, sellerin och potatisen på ganska låg värme. Rör och vänd då och då.

6. När potatisen är klar häller du på sojan och sesamfröna. Blanda runt och värm någon minut.

7. Skvätt över sesamoljan och servera med riset. och mer soja för den som vill.

Gott att dricka till

Ananasjuice är lite för sött och jolmigt till mat. Pressa i lime och ös på med isbitar så blir

juicen uppfriskande och svalkande till heta rätter.

Tipset

Sesamolja är dyrt men ger mycket smak. Använd den inte att steka i utan som smaksättare.

Jon Hansson