”Nakne kocken” tar revansch

Efter skarp kritik och nedlagt tv-program är Jamie Oliver tillbaka – hetare än någonsin

1 av 2
MAT & DRYCK

För två år sedan höll det på att bli pannkaka av allting för ”Den nakne kocken”.

Nu är Jamie Oliver här igen – fullt påklädd och hyllad som aldrig förr är han tillbaka i svensk tv nästa måndag.

År 2000 hade britterna fått nog. Tv, böcker, reklam – ständigt denne nakne kock.

Och inte bara han. Hustrun Jooles, mamma Oliver, till och med mormor Oliver hjälpte honom att dra in pengar genom att spela med i usla reklamsnuttar för livsmedelsjätten Sainsbury’s. Runt 30 miljoner kronor tjänade familjen.

Tv-recensenter anmärkte att Olivers cockney-dialekt bara var publikfrieri – han har gedigen medelklassbakgrund. Dessutom ljög han om sitt jobb på lyxkrogen Monte’s i London. Oliver hävdade att ”jag styckar minsann kött, skalar grönsaker, hela skitjobbet” – men ett tv-team kunde avslöja att det bara var snack. BBC fick nog. ”Nakne kocken” lades ned. Mästerkocken var både skakad och störd – men så startade han sin första egna restaurang ”Fifteen”.

Lånade 20 miljoner

Krogens namn syftar på att 15 ungdomar från svåra hemförhållanden fick utbildning och sedan praktikjobb på krogen när ”Fifteen” öppnade i höstas.

Tv-kanalen Channel 4 gjorde serien ”Jamie Olivers restaurang” om projektet. Den börjar visas nästa måndag i svensk tv.

1 500 ungdomar fick gå på köks-audition och så småningom återstod 15. Efter några avhopp och utrensningar återstår nio som jobbar på krogen i dag.

Restaurang-såpa, javisst – men det visade sig också att Oliver satsade hundra procent på ungdomarna. Han lånade 20 miljoner kronor för att dra igång verksamheten och satte sitt eget hus i pant.

Fem miljoner tittade på vart och ett av de första fem avsnitten av tv-serien, och maten på ”Fifteen” får dessutom lysande recensioner.

I dag bjuder Aftonbladet på tio recept från nya kokboken.

Tävla och vinn kokboken ”Jamie Olivers restaurang”

Jamie Oliver

Jon Hansson