Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Mat & dryck

Kolgrillade grönsaker

”Första gången jag gjorde den här rätten var på Neal Street Restaurant. Två år senare, när jag jobbade på River Café, visade Rose Gray mig hur hon brukar göra. Hon lärde mig att se grillning som ett spännande sätt att tillaga grönsaker”.

 

Ingredienser

(4-6 portioner)

2 röda paprikor

2 gula paprikor

2 medelstora squasher

1 fänkålshuvud

1 aubergine

8 späda purjolökar

havssalt och nymald svartpeppar

extra fin jungfruolja

1 stor kruka färsk basilika, bladen repade

2 msk ört- eller vitvinsvinäger

1 vitlöksklyfta

 

Så här gör du:

Skölj grönsakerna. Värm grillen eller en grillpanna, lägg på paprikorna hela och grilla dem tills de är riktigt svarta runt om. Medan de fortfarande är varma täcker du dem med plastfolie och låter dem svalna.

Skiva squashen på längden i halvcentimetertjocka skivor och gör likadant med fänkålen, spara de gröna bladvipporna.

Grilla squash och fänkål tillsammans i grillpannan i ungefär 1 minut på var sida eller tills de fått fina grillränder. De får inte vara alltför svarta eller för råa.

 

Lägg upp dem på en ren kökshandduk i ett lager. De får inte ligga ovanpå varandra, för då mjuknar de av värmen och blir alldeles sladdriga. Skär auberginen tvärs över i 1 centimeter tjocka skivor.

Grilla aubergineskivorna, vänd dem 4 gånger tills de fått fina grillränder, lägg sedan upp dem på kökshandduken. Koka purjolökarna i saltat vatten tills de börjar mjukna.

 

Häll av vattnet, gnid in dem med lite olivolja och grilla dem snabbt tills de fått fina grillränder. Skala paprikorna men skölj dem inte, för då försvinner all den söta och fantastiska smaken. Gnid noga bort det svarta skalet, ta bort stjälk och frön och riv paprikorna i långa remsor. Lägg alla grönsakerna i en stor skål.

 

Stöt ungefär en fjärdedel av basilikabladen i en mortel med en rejäl nypa salt och peppar till en slät grön pasta.

Tillsätt cirka 8 matskedar extra fin jungfruolja och vinägern, efter smak. Häll dressingen över grönsakerna och rör om snabbt så att allt täcks av den härliga basilikaoljan, lägg sedan i resten av basilikabladen.

Skiva vitlöken mycket tunt för att få en fin smak och lägg den i skålen tillsammans med fänkålsvipporna. Blanda alltsammans och servera grönsakerna rumstempererade på ett stort fat. Passar bra till grillad fisk eller grillat kött eller som en del av en antipastitallrik med lite rostad bruschetta och färsk buffelmozzarella.