Läckra sojakuddar med fräst broccoli

MAT & DRYCK

Sojakuddar ser inte mycket ut för världen men jag tycker att de har mer karaktär än quornbitar. Väl värda att pröva.

Foto: PÄR JOHANSSON
Vår vän den extremt nyttiga broccolin är en dubbelnatur. Koka henne för länge och du har världens äckligaste grönsak. Värm hett och hastigt och du har en knaprig läckerhet.

Det här behöver du

(4 personer)

150 g sojakuddar (finns i asiatiska affärer och hälsokostaffärer)

400 g broccoli

2 vitlöksklyftor

1 chilifrukt

2 msk olja

3 msk kinesisk soja

2 msk sesamfrön

2 tsk sesamolja

nudlar

Så här gör du

1. Sjud sojakuddarna i 10 minuter. (Titta på paketet hur ska göra för säkerhets skull. Det kan variera.)

2. Skala och hacka vitlöksklyftorna fint.

3. Kärna ur chilifrukten och hacka den.

4. Sätt i gång nudelkoket.

5. Dela upp broccolin i buketter. Stammen är också god. Skär den i munsbitar.

6. Hetta upp oljan i en wok, stor stekpanna eller gryta.

7. Fräs vitlöken och chilin någon minut.

8. När vitlöken precis börjar bli brynt lägger du i broccolin. Fortsätt fräsa och rör om flitigt under några minuter.

9. Krama ur sojakuddarna lite lätt och lägg dem i woken. Fortsätt fräsa (du börjar kunna det nu, va?) och rör om ett par minuter.

10. Häll i sesamfröna och sojan. Blanda och ta woken av värmen.

11. Skvätt över sesamoljan och servera med nudlarna.

Gott att dricka till

Testat kinesiskt gunpowder tea någon gång? Starka saker. Gott till asiatisk mat - eller scones med marmelad.

Sojakuddar med broccoli