Nytt larm: Vegomat kan göra dig sjuk

Krav på stopp för quorn i USA

MAT & DRYCK

Den nya vegomaten quorn gör människor sjuka.

Det hävdar en amerikansk konsumentorganisation, som vill stoppa lanseringen i USA.

Svampproteinet quorn har funnits i de svenska frysdiskarna sedan 1999. I Storbritannien har produkten funnits betydligt längre, och för många vegetarianer har quorn blivit en naturlig del av kosten. All quorn framställs av samma företag - Marlow Foods, som ägs av Astra Zeneca.

För ett år sedan startade lanseringen av quorn i USA. Nu hävdar CSPI, Center for Science in the Public Interest, att de känner till mer än 550 fall av kräkningar, diarré och allergichocker bland konsumenter som ätit quorn. Organisationen tycker att det amerikanska livsmedels- och läkemedelsverket ignorerar rapporterna och kräver att quorn tas bort från marknaden.

En på 100 000 drabbas

Coop Sverige, före detta KF, hade i början ensamrätt på quorn i Sverige. Förra året följde flera andra livsmedelsföretag efter. Jesper Lindström, kvalitetssamordnare på Coop Sverige, säger att beslutet att sälja quorn byggde på ett gediget forskningsmaterial från England och övriga Europa.

I det materialet fanns uppgifter om att ett fåtal personer var överkänsliga och reagerade med illamående och kräkningar. Det har sedan följts upp av Coop Sverige, som rapporterar misstänkta fall till Livsmedelsverket.

- Men det handlar bara om ungefär en på 100 000, säger Jesper Lindström, och påpekar att betydligt fler är överkänsliga mot till exempel tomater och jordgubbar.

Innehåller ägg

Quornprodukterna innehåller ägg för att proteinet ska bindas samman. Det gör att det kan vara svårt att veta om det är svampproteinet eller äggvitan som ger överkänslighetsreaktioner, säger Åke Bruce, professor i tillämpad näringslära på Livsmedelsverket.

Samtidigt förklarar han att eftersom quorn lanserades före EU:s ny regler den 15 maj 1997, har det inte genomgått de omfattande kontroller som krävs i dag. Något som till exempel inte är helt klarlagt är om svampproteinet kan bilda giftet mykotoxin.

- Men om det hade funnits betänkligheter hade Livsmedelsverket kontrollerat produkten, säger Åke Bruce.

Tillverkas av protein från svamp

Helena Löfving