Underskattad lever bör ätas lättstekt

Stekt kalvlever med kaprisfräs

MAT & DRYCK

Jo, lever är gott. Riktigt gott till och med. Bara du inte steker den för länge. Den ska vara rosa inte grå inuti. Tycker i alla fall jag.

Foto: PÄR JOHANSSON
Kaprisfräset passar också utmärkt till fisk. Pröva med stekt hälleflundra, spätta eller gös.

Det här behöver du

(4 personer)

ris

500 g kalvlever i skivor

100 g rimmat fläsk eller

bacon

4 msk kapris (2 sådana där små plastburkar)

2 råa rödbetor

1 lök

1 msk balsamvinäger (eller något mindre av vanlig vinäger)

1 tsk rosmarin

2 msk smör eller margarin

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång riskoket.

2. Ta fram levern ur kylen så att den inte är iskall när du ska steka den.

3. Skala rödbetorna och skär i halvcentimeterstora tärningar.

4. Skala löken och skär i klyftor.

5. Tärna stekfläsket/baconet.

6. Fräs fläsket i en stekpanna

eller en vid kastrull.

7. Ös i rödbetstärningarna och löken efter ett par minuter. Rör om och fortsätt steka på låg värme.

8. Rör ner kaprisen, vinägern och timjanet efter ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

9. Salta och peppra den skivade levern och stek hastigt i smöret/margarinet på hög värme.

10. Servera levern med fräset, ris och gärna lättkokt broccoli eller sockerärtor.

Gott att dricka till

Här passar det bra med ett rött vin med mycket frukt för att matcha de aningen söta rödbetorna i fräset.

Chunky red primitivo del Salento (32402) Italien, 60 kronor.

Köpe-tipset

Gillar du kapris så köp större förpackningar än de pyttiga och svindyra små plastbyttorna.

Bli inte avskräckt av stora mängder. Kapris håller sig i evigheter.

Jon Hansson