Italiensk klassiker på thailändskt vis

MAT & DRYCK

Läsarveckan fortsätter med pasta al tonno på thailändska.

Fredrik Tauvon har skruvat till ett beprövat pastasås-recept så att det hamnat i en ny världsdel - men utan att krångla till det.

Hör gärna av dig om du har receptidéer eller tips. En del kan hamna i tidningen som Fredriks tonfisksås.

Du är givetvis också välkommen med frågor och synpunkter.

Foto: PÄR JOHANSSON
Dagens recept är ganska snällt i grundutförandet men mår bara bra av att hottas upp. Droppa i några smulade chilifrukter om du törs.

Det här behöver du

(4 personer)

pasta, till exempel fettucini

1 msk olja

1/2 grön paprika

1/2 röd paprika

100 g små hela champinjoner

200 g tonfisk i olja

0,5 tsk mald spiskummin

0,5 tsk oregano

2 msk olivolja

400 g krossade tomater,

1 burk

2 msk thailändsk fisksås

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång pastakoket.

2. Kärna ur och skär paprikorna i ganska stora bitar.

3. Borsta eller skölj av champinjonerna.

4. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs paprikastrimlet, champinjonerna, tonfisken med spiskumminet och oreganon.

5. Häll på tomaterna efter någon minut. Rör om och smaka av med fisksås och peppar.

6. Servera med pastan.

Gott att dricka till

Det här vill man nog dricka öl till. Gärna ett från fisksåsens hemland:

Singha (1452) Thailand, 15:90 kronor (33 cl).

Kryddig tonfisksås till pasta

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM