Populär grundwok

MAT & DRYCK

”Detta recept har kommit att bli en sorts grundwok för mig. Den går hem i de flesta läger”, mejlar Peter Jungerfelt.

Foto: PÄR JOHANSSON
Mycket att hacka först men sedan går wokandet som en blixt.

Det här behöver du

(2-3 personer)

färsk ingefära, en bit stor som en tummetott

2 vitlöksklyftor

1 pepparfrukt

2 morötter

250 g färsk broccoli

1 purjolök

1 röd paprika

100 g färska sockerärtor,

eller lika mycket frysta

350 g kycklingbröst eller strimlat kycklingkött

3 msk raps- eller solrosolja

1 msk ostronsås

1 msk fisksås

ris

Så här gör du

1. Sätt igång riskoket.

2. Skala och hacka vitlöken och ingefäran fint.

3. Kärna ur och hacka pepparfrukten fint.

4. Skala moroten och skär i sockerbitsstora bitar.

5. Dela broccolin i buketter och skär stammen i bitar.

6. Rensa purjon från sand och jord och skär på snedden i tunna skivor.

7. Kärna ur paprikan och skär i strimlor.

8. Ansa sockerärtorna.

9. Hetta upp 2 msk av oljan i en wok och bryn vitlöken, ingefäran och chilipepparn.

10. Lägg åt sidan och lägg sedan i kycklingköttet som bör stekas igenom rejält.

11. Tag upp köttet och lägg även det åt sidan.

12. Tillsätt resten av oljan och fräs morotsbitarna och broccolin tills de börjar mjukna.

13. Lägg i resten av grönsakerna och woka ett par minuter.

14. Tillsätt den stekta vitlöken, ingefäran, pepparfrukten och kycklingen samt ostronsåsen och fisksåsen och låt detta dra in under ett par minuters omrörning.

15. Servera sedan genast med ris och "sweet & sour"-sås.

Gott att dricka till

Mineralvatten är godare än hå-två-o rakt ur kran men de smaksatta är sällan några höjdare. Fixa själv i stället: Lägg några skivade jordgubbar i blöt en liten stund och sedan har du ett vatten med en god, naturlig smak.

Jon Hansson