Tomatsås som är god till nästan allt

MAT & DRYCK

Man kan aldrig ha för mycket tomatsås.

Ät i kväll, frys in och

tina upp till pastan, fisksoppan, de italienska köttbullarna eller tyrolerbiffen.

Foto: PÄR JOHANSSON
Burkade bönor är en praktisk produkt men det blir billigare att koka själv.

Det här behöver du

(4 personer - men det blir mycket sås över)

1,6 kg krossade tomater,

4 burkar

4 stora lökar

6 vitlöksklyftor

1 tsk timjan

1 tsk oregano

5 msk olivolja

socker

salt

peppar

Tillbehör:

potatis

2 msk smör

400 g röda kidneybönor,

1 burk

1 msk olivolja

2 tsk tacokrydda

2 msk klippt persilja

Så här gör du

1. Börja med såsen. Den mår bara bra av att stå och puttra.

Skala och hacka löken och vitlöken.

2. Hetta upp oljan i en stor gryta eller kastrull. Lägg i

löken och vitlöken och fräs på låg värme. Hacket ska bara bli mjukt inte brynas.

3. Häll i tomaterna, timjanet och oreganon. Koka ihop under 10 minuter.

4. Smaka av med ganska mycket svartpeppar, salt och en aning socker.

5. Skala och tärna potatisen sockerbitsstort.

6. Stek i smöret i en stor stekpanna. Vänd flitigt så att potatisen blir vackert brynt. Steker du på relativt hög värme tar det lite drygt tio minuter innan potatisen blir klar.

7. Blanda bönorna, tacokryddan och olivoljan och värm i kastrull eller mikro.

8. Servera din tomatsås med potatisen och bönorna. Klipp rikligt med persilja över.

Gott att dricka till

Nils Oscar farm ale (1331) Sverige, 14:60 kr (33 cl).

Väldigt mycket tomatsås

Jon Hansson