Vietnaminspirerad quornfärs på blad

MAT & DRYCK

Det är inte alldeles äkta men lite vietnamesiskt blir det allt. I alla fall ett bra sätt att få fart på quornfärsen.

Foto: PÄR JOHANSSON
Det är snyggt att servera i salladsblad. Funkar också med annat som kebabstrimmel eller renskav.

Det här behöver du

(4 personer)

400 g quornfärs

2 msk olja

4 msk fisksås

4 hackade chilifrukter

4 dl böngroddar, 1 burk

1 stor hackad morot

5 salladslökar

40 blad färsk mynta

1 huvud isbergssallad

Sås:

2 msk vinäger

2 msk fisksås

4 msk vatten

1 msk socker

1 vitlöksklyfta

1/2 chili

5 hackade myntablad

Så här gör du

1. Kärna ur chilifrukterna och hacka fint. Hacka den halva chilifrukten till såsen på en gång.

2. Skölj böngroddarna i kallt vatten och låt rinna av.

3. Skala moroten och skär i små tärningar.

4. Ansa och hacka salladslökarna.

5. Hacka myntan grovt.

6. "Skala" salladshuvudet så att du får 8 hela och fina blad.

8. Blanda ingredienserna till såsen i en skål. Smaka av.

Behövs mer salt (fisksås) eller socker?

9. Åter till quornfärsen. Stek färsen på hög värme i oljan tillsammans med chilin, moroten och löken. Rör om flitigt.

10. Blanda i fisksåsen, böngroddarna och myntan. Fortsätt steka under någon minut.

11. Servera quornröran i salladsbladen med såsen att droppa över.

Gott att dricka till

Jag tar helst öl till detta. Ormbärsen kommer inte från rätt land men är gjord för att passa till heta rätter:

Cobra (1623) Indien, 14:80 (33 cl).

Riktiga vego-varianten

Byt fisksåsen mot japansk soja.

Vietnamesisk quornfärs