Smala snabbmaten – så smaskig är den

MAT & DRYCK

Hamburgerjättarna kritiseras för att göra oss tjockare. Nu svarar de med att sänka fetthalten i maten.

Hälsa har testat hamburgerkedjornas nyckelhålsprodukter.

Foto: GETTY IMAGES
Nyttig skräpmat. Nu kommer nyckelhålsburgarna – och de håller vad de lovar, enligt den dietist som Hälsa har talat med. Problemet är att portionerna är väl små.

För att en måltid

ska få nyckelhålsmärkas får den innehålla maximalt 17 gram fett. Under våren lanserar hamburgerkedjorna Max, Burger King och Mc Donalds menyer för dem som vill äta snabbmat, men utan stora mängder fett.

Josefine Jonasson, dietist på Huddinge universitetssjukhus, har gjort en bedömning av nyckelhålsprodukterna och säger att det är bra mat. Speciellt pastasalladerna innehåller alla delar från tallriksmodellen. Generellt bör man lägga till bröd, om det finns, och äta en frukt efter varje måltid för att öka mättnadskänslan.

– Det man ska tänka på är att portionerna kan vara väldigt små. Men ta inte två hamburgare bara för att de är nyckelhålsmärkta eftersom risken då är stor att man får i sig för mycket kalorier. Ta i stället en extra sallad, grönsaker och bröd, om det finns, säger hon.

Komplettera med frukt

Speciellt hamburgarna utan sallad bör, enligt Josefine Jonasson, kompletteras med grönsaker och frukt. Produkterna ingår ofta i menyer med dryck (juice, lightläsk eller mineralvatten) och till exempel extra sallad, minimorötter, fruktsallad eller smoothie, vilket gör måltiden mer komplett.

– Om man ska gå ner i vikt bör lunch och middag innehålla cirka 500 kcal vardera. För att minska risken att småäta måste man hålla sig mätt mellan målen. Därför är det viktigt att komplettera nyckelhålsmåltiderna med mer kalorier från till exempel bröd, grönsaker och frukt.

Mc Salad Shaker Caesar

(McDonalds)

Mc Fish

(McDonalds)

Grilled chicken

(Burger King)

Chicken Salad Wrap

(Burger King)

Delifresh kycklingburgare

(Max)

Hamburgare

(McDonalds)

Delifresh kyckling och pastasallad

(Max)

Foto: Stefan Mattsson

Delifresh hamburgare

(Max)

Chicken Salad

(Burger King)

Helena Mayer ([email protected])