Lättlagade stjärtar fungerar som supé

MAT & DRYCK

Det här lagar du lätt som en plätt. Ganska festlig mat dessutom så tänd några ljus och bjud på ett bubbligare vin så har du dig en romantisk supé.

Foto: PÄR JOHANSSON
Nix, inga myror i riset. Det är svarta sesamfrön. Finns i orientaliska affären.

Det här behöver du

(4 personer)

ris

1 vitlöksklyfta

1 cm färsk ingefära

2 msk currypulver

1 msk tomatpuré

1 tsk sambal oelek

2 msk olja

4 dl lätt crème fraiche

170 g inlagda (inte frysta) kräftstjärtar, 1 burk

2 dm gurka

2 morötter

1 citron

2 msk hackad mynta

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång riskoket.

2. Skala och hacka vitlöksklyftan och ingefäran.

3. Fräs hacket, curryn och sambalen i en stor traktörpanna eller gryta. Kör på låg värme så att det inte bränns.

4. Rör ner crème fraichen och tomatpurén. Smaka av med salt, peppar och kanske lite pressad citron när såsen är

genomvarm.

5. Gör en svalkande liten sallad under tiden genom att hyvla tunna strimlor av gurkan och morötterna.

6. Hacka myntan och strö över. Smaksätt med en aning salt och pressad citron.

7. Lägg kräftstjärtarna i såsen och servera med riset så fort de blivit varma.

Gott att dricka till

En gnutta fruktsötma i vinet passar bra till den kryddiga såsen. (Och nej, jag har inte spillt cola i tangentbordet - sista

delarna av vinets namn ska

vara så):

Mátra hill chardonnay Szölöskert Szövetkezel 2002 (12416) Ungern, 52 kronor.

Vego-varianten

Byt kräftsvansarna mot sojakuddar eller strimlad quornfilé.

Currykräftor

Jon Hansson