Ostfyllda färsbiffar med klyftpotatis

MAT & DRYCK

En middag av det stadigare slaget. Räcker till fem om du gör mindre men fler biffar.

Foto: PÄR JOHANSSON
Blev det färsbiffar över? Skiva och ät kalla på frukost- eller nattmackan.

Det här behöver du

(4 personer)

1 kg potatis

2 tsk rosmarin

2+1 msk olivolja

20 cocktailtomater

3 vitlöksklyftor

500 g nötfärs

1 lök

1 tsk timjan

3 msk hackad persilja

1 ägg

50 g lagrad hårdost

2 msk smör

salt

peppar

Så här gör du

1. Starta ugnen på 200 grader.

2. Skala potatisarna och skär i klyftor.

3. Lägg i en långpanna, häll på 2 msk olivolja och vänd runt ordentligt. Krydda med rosmarin, salt och peppar.

4. Peta ner tomaterna och vitlöksklyftorna i ett hörn av potatisbädden. Du behöver inte skala vitlöken.

5. Stek i ugnen 45 minuter.

6. Skala och hacka löken. Hacka persiljan.

7. Stek löken, persiljan och timjanet på låg värme tills

löken blivit mjuk och genomskinlig. Den ska inte brynas.

8. Blanda det stekta med nötfärsen och ägget. Salta och peppra.

9. Skär osten i åtta stavar.

10. Forma åtta färsbiffar med en ostbit i mitten.

11. Stek på ganska hög värme i smöret så att biffarna blir brynta runt om. Låt dem steka klart (cirka 10 minuter) ovanpå potatisen i ugnen.

12. Mosa ihop tomaterna och tryck ut innehållet i de ugnsbakade vitlöksklyftorna i moset. Salta, peppra och blanda. Peta bort de skal som kommer i din väg.

13. Servera till färsbiffarna och klyftpotatisen.

Gott att dricka till

Ett smakrikt rödtjut passar bra till färsbiffarna.

Palacio de la Vega crianza 1988 (12660) Spanien, 64 kronor.

Färsbiffar med ost

Jon Hansson