Frestande förrätt

Sparris med hollandaise

MAT & DRYCK

Sparrisfestivalen fortsätter med en lika enkel förrätts-klassiker.

I morgon: Ljummen sparrissallad med kyckling.

Foto: PÄR JOHANSSON
Kocken Johan Styffe har lagat dagens sparrisrätt.

Det här behöver du

(4 personer)

16 skalade vita sparrisar från i går, 700 g. (Eller nyinköpta. Då får du skala dem.)

Hollandaisesåsen:

2 msk vatten

150 g osaltat smör

3 äggulor

1 citron

salt

vitpeppar

1 msk hackad gräslök

Så här gör du

1. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull som rymmer 3-5 liter och som är vid nog att rymma sparrisarna..

2. Pressa en halv citron i vattnet. Häll i 2 msk salt och 2 msk socker. Smaka på vattnet. Du ska känna både sött och salt.

3. När vattnet kokat upp så lägger du i sparrisarna. Koka 2-3 minuter. Känn efter med en kniv om de är mjuka=klara.

4. Servera dem genast eller kyl i isvatten/väldigt kallt vatten och ställ åt sidan. Spar kokvattnet att värma på sparrisen i.

5. Hollandaisen: Smält smöret i en kastrull. Det ska vara fingervarmt - inte hett! Låt stå en liten stund så att det vita, fasta "skräpet" sjunker till botten.

6. Lägg gulorna och vattnet i en kastrull. Värm på svag värme och vispa hela tiden. Blandningen ska tjockna och bli krämig och fingervarm.

Blir den för varm får du äggröra i stället. Inte bra. Du kan ha kastrullen i ett vattenbad men med lägsta värme på plattan och flitigt vispande lyckas du säkert också.

7. Ta kastrullen av plattan och vispa ner smöret lite i taget. Bottensatsen ska inte med.

8. Smaka av med pressad citron, salt och vitpeppar.

9. Servera bums till den kokta sparrisen. Strö lite hackad gräslök över såsen.

Gott att dricka till

Ett torrt vitt vin med en liten fruktsötma:

Ruppertsberger Hofstück (5849) Tyskland, 64 kronor.

Vego-varianten

Vill du inte äta ägg och/eller smör? Droppa lite olivolja och balsamvinäger över sparrisen.

ARTIKELN HANDLAR OM