Polenta con gorgonzola alla griglia

MAT & DRYCK

4–8 personer

(Majskakor med gorgonzola)

Det här behöver du:

300 g polentagryn

(grovt malet majsmjöl)

20 gr smör

1 l grönsaksbuljong

3 msk färskriven parmesan

100 g gorgonzola

Foto: Börje Thuresson

Koka upp buljongen i en tjockbottnad kastrull och lägg i smöret. Tag av från plattan och strö i majsmjölet under omrörning så att inga klumpar bildas. Tillsätt ev lite mera het buljong eller majsmjöl vid behov. Konsistensen ska påminna om mannagrynsgröt. Låt sjuda i cirka 35 minuter under omrörning, använd gärna en trägaffel och var uppmärksam så att den inte fastnar i botten. När polentan släpper från väggarna börjar den bli klar, blanda då in den rivna osten.

Smörj en form och häll ut gröten, platta ut till 1–2 cm tjocklek. Lättast görs det med en spatel som doppas i kallt vatten hela tiden. Låt svalna och täck med plastfolje eller en fuktig handduk. Låt stå kallt att stelna i minst två timmar.

Stansa ut cirklar i den stelnade polentan med hjälp av ett glas som doppas i kallt vatten. Grilla dem i räfflad panna eller på grillen. När du vänt en gång lägger du på gorgonzolan. Servera gärna med lite ruccola och hackad paprika.

Alexandra Zazzis recept

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM