Bröd med ansjovis, lök och potatis

MAT & DRYCK
Foto: Börje Thuresson

Det här behöver du:

4 dl vatten

16 g jäst

10 g olivolja

720 g vetemjöl special

12 g salt

2 dl polentamjöl

Smaksättningen:

100 g skivad purjolök

100 g ansjovis i bitar

100 g Kvibille ost i små tärningar

100 g fryst kokt potatis i bitar (så att de inte går sönder i blandaren)

Blanda vattnet, jästen, olivoljan och mjölet i en blandare i 5 minuter. Tillsätt saltet och blanda sedan degen i ytterligare 10 minuter i blandaren.

Tillsätt smaksättningen och blanda så att smaksättningen går in i degen.

Ta upp degen ur skålen, lägg den på ett bord, täck degen med en duk och låt ligga i två timmar.

Dela upp degen i tre bitar. Forma till limpor och fukta ytan med vatten och rulla i polentamjöl.

Lägg limporna på plåt och låt jäsa upp till dubbel storlek.

Sätt i gång ugnen på 250 grader med en ugnsform i nedre delen.

Sätt in brödet snabbt i mitten av ugnen och kasta en kaffekopp vatten i ugnsformen och stäng ugnsluckan snabbt. Vattnet ska förångas så att det bildas en vacker skorpa på brödet. Sänk värmen direkt till 190 grader och baka brödet i 30 minuter.

Dillsmör

Blanda smör med finklippt dill och lite raspat citronskal.

Fredriks fisk

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM