Hummersoppa

MAT & DRYCK

En hummersoppa känns alltid lite lyxig men är inte alls svår att göra.

Foto: Bokförlaget Prisma
Lyxig hummersoppa som är enkel att göra.

Ingredienser

2 kokta humrar

1/2 purjolök, endast det vita

1/2 palsternacka

1 liten bit rotselleri

2 morötter

3 msk smör

5 msk vetemjöl

1 liter god fiskbuljong

4–5 dl vitt vin

Till smaksättning:

Salt och nymalen vitpeppar

Paprikapulver

1–2 dl vispgrädde

1 msk smör

Ev.1 msk konjak

Så här gör du:

Klyv humrarna och tag försiktigt ur köttet ur skal och klor. Skär det i bitar. Lägg undan några fina bitar som ska sparas till garnering.

Ansa och skär grönsakerna i mindre bitar. Fräs dem i smöret i några minuter tillsammans med det mesta av hummerköttet. Pudra ner mjölet. Späd med buljongen och vinet. Låt soppan sjuda i 15–20 minuter. Rör om ganska ofta så att den inte bränner fast.

Passera soppan genom en sil eller passersikt. Häll tillbaka den i grytan. Smaksätt med salt, nymalen vitpeppar och paprikapulver. Till sist blandas vispgrädde, smör och eventuellt konjak ner. Värm soppan och garnera med det resterande hummerköttet.

9 recept ur Monika Ahlbergs nya kokbok