Pasta med korvval

MAT & DRYCK

Vill du göra såsen barnvänlig slantar du i lite prinskorv eller liknande snäll wurst. Vill du hotta upp pastasåsen så tar du en... vad heter det" ja, en" Äsch, ni vet vad jag menar.

Håll i kockmössorna - det här går undan.

Foto: PÄR JOHANSSON
Det förnämliga med passerade burktomater är att de inte behöver koka ihop som hela eller krossade. Det dåliga är att de kan ha en lite frän smak men det fixar vi till med lite socker och salt.

Det här behöver du

(4 personer)

1 burk passerade tomater, 400 g

300 g stark korv (kabanossen, chorizo, debreciner)

pasta

parmesan eller annan rivost

3 tsk salt

2 tsk socker

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång pastakoket.

2. Häll tomaterna i en kastrull och värm försiktigt.

3. Skär korvarna i skivor.

4. Riv osten.

5. När tomatsåsen är riktigt varm (den behöver inte koka) smakar du av den med salt, socker och peppar.

6. Servera såsen med pasta,

riven ost och skivad korv.

Har alla samma preferenser vad gäller korven kan du lägga den i såsen direkt.

Annars kan gästerna själva plocka åt sig den sort de vill ha.

Man vill nog ha en grönsallad eller en morot att knapra på till detta.

Gott att dricka till

Ett bonnigt rödvin blir bra:

Isa Dora merlot (26546) Chile, 229 kronor (3 l).

Castel del monte (2375)

Italien, 53 kronor.

Fin-varianten

Det här är en basvariant som du kan krydda med fräst hackad lök och vitlök, en skvätt vitt vin, örtkryddor och/eller hackad chili.

Krossade eller hela burktomater funkar också men de behöver koka ihop i minst fem minuter.

Vego-varianten

Skiva i lite sojakorv och krydda tomatsåsen som i Fin-varianten.

Corvette

Jon Hansson