Sydfranska smaker

MAT & DRYCK

En lätt bouillabaisse-artad soppa/gryta. Om du vill kan du förstärka den bilden med vitlök, pressad apelsin och timjan. Kanske till och med en klick aïoli.

Foto: PÄR JOHANSSON
Det blir vackert gult av saffran. Byt ut mot gurkmeja om du tycker att det är för mycket lussestämning över smaken och doften.

Det här behöver du

(4 personer)

500 g färsk eller styckfryst spättafilé

100 g skalade räkor, 250 g med skal

500 g potatis

2 tärningar fiskbuljong

400 g hela tomater, 1 burk

0,5 g saffran, 1 kuvert

3 msk hackad dill

2 msk hackad gräslök

1 citron

salt

peppar

Så här gör du

1. Skala potatisarna och skär dem i bitar stora som sockerbitar.

2. Koka upp 1 liter vatten i en stor kastrull. Potatisbitarna, tomaterna, buljongtärningarna och saffranet får vara med från start.

3. Hacka dillen och gräslöken.

4. Skala räkorna.

5. När potatisen är färdigkokt smakar du av buljongen med salt, peppar och pressad citron.

6. Dra ner värmen och sjud fisken någon minut, lite längre tid om du använder fryst.

7. Lägg i räkorna och strö över den hackade dillen och persiljan. Värm inte mer nu för då blir räkorna sega.

8. Servera med vitlöksgnuggade baguetteskivor som du rostat i ugnen och en grönsallad.

Gott att dricka till

Det är väl fantasilöst att dricka rosé bara för att det börjar bli sommar men man kan inte vara så himla påhittig jämt:

Gran feudo rosé (22501) Spanien, 55 kronor.

Vego-varianten

Byt till grönsaksbuljong. Ersätt fisken och räkorna med vitlöksstekta skivor av aubergine och zucchini.

Tipset

Hoppsan, det är ju frysta räkor! Spola av några i taget med varmt vatten, skala dem och spola med iskallt vatten så att de inte är varma länge och blir dåliga. Bums in i kylen med de skalade räkorna.

Saffransfisk med räkor

Jon Hansson