Somriga efterrätter

MAT & DRYCK

Lingonstrutar är smaskens och fruktsallad fräscht och gott men det hindrar ju inte att man kan busa lite med dem ibland.

Foto: PÄR JOHANSSON
Nyfiken på en strut? Fruktsalladen är god den också.

Det här behöver du

(4 personer)

Dajmstrutar:

En dubbelkaka dajm eller en påse dajmkulor

200 g färska eller frysta hallon

socker

3 dl vispgrädde

strutar

Marssallad:

2 bitar mars

50 g hasselnötter

4 apelsiner

4 bananer

Dajmstrutar

1. Tina frysta hallon.

2. Vispa grädden.

3. Mosa hallonen med lite socker. Du avgör vad som är lagom sött. Tänk på att söta dajmbitar också ska vara med i blandningen.

4. Hacka dajmbitarna grovt. Dajmkulor kan du använda som de är.

5. Blanda grädden med hallonmoset och dajmen. Provsmaka så att det blir en god mix.

6. Skeda upp i strutar och servera.

Marssallad

1. Sätt igång ugnen på 225 grader.

2. Skala apelsinerna och skär i skivor.

3. Skala bananerna och skär i bitar.

4. Lägg upp på ett ugnssäkert fat.

5. Skär marsbitarna i skivor och hacka nötterna grovt. Strö över fruktsalladen.

6. Baka i ugnen tills chokladen är halvsmält. Det tar bara ett par minuter.

7. Servera gärna med en kula glass.

Gott att dricka till

Starkt och gott kaffe, kanske en dubbel espresso.

Tipset

Pigga upp vaniljglassen med godisbitar. Hacka chokladbitar, polkagrisar eller något annat favoritgodis och blanda ner i halvsmält glass. Frys en liten stund så att glassen stelnar igen. Käka.

Dajmstrut och marssallad