Fel rätt vann

Läsarfavoriten strömmingen torskade
– Grossmann lagade nationalrätten

MAT & DRYCK

Aftonbladets nätenkät talade sitt tydliga språk: 66,9 procent av de röstande ville se Örtfylld strömming med pepparrotssås, potatis och purjopuré som årets nationalrätt.

Juryn valde en annan fisk – torsken. Men pepparroten fanns med även där.

Vinnaren av tävlingen Årets nationalrätt offentliggjordes vid Restaurangernas dag i Kungsträgården i Stockholm under fredagen.

Den åtråvärda utmärkelsen gick till Jürgen Grossmanns pepparrotsgratinerade torsk med rökt sidfläsk och stuvad spetskål. Det var tredje gången i rad som torsk ingick i det segrande receptet.

Läsarnas favorit: strömming

Aftonbladet.se:s läsares favorit var Roland Perssons räk- och örtfyllda strömming med pepparrotssås, mandelpotatis och purjolökspuré. Strömmingen kammade hem 66,9 procent av rösterna medan Grossmanns torsk fick nöja sig med 10,7 procent och andraplatsen.

Jürgen Grossmann är till vardags krögare och köksmästare vid Gässlingen i Stockholm. Han sällar sig till en exklusiv skara av tidigare vinnare: Werner Vögeli (1997), Leif Mannerström (1998), Ulf Kappen (1999), Gunnar Forssell (2000) och kockveteranen Bengt ”Sofus” Petersen (2001). I fjol gjorde tävlingen uppehåll för ”Stockholmsmåltiden” i samband med stadens 750-årsjubileum.

”Enkelt och delikat”

Juryns motivering: ”Enkelt och delikat. Den mjälla fisken får ett spännande lyft av de rökta sidfläsktärningarna och den rivna pepparroten, där den omgärdad av gyllenbruna potatistärningar ligger på sin bädd av stuvad spetsål, smaksatt med fräst scharlottenlök.”

Fakta: Årets nationalrätt

Pepparrotsgratinerad torsk med rökt sidfläsk och stuvad spetskål

Längre ned på sidan: vinnarreceptet

Rickard Westman