…och här är bästa snapsen

Sex kryddiga snapsar – experten guidar

MAT & DRYCK

Sju blomster under kudden, sex sillar på bordet, tre trallande jäntor. Därmed torde midsommarens siffermystik vara komplett. Dock – till sillen krävs också de sex snapsarna.

Foto: Per Björn
Aftonbladets Göran Winbergh har testat sommarsnapsen.

Ingen annanstans i världen dricker man kryddat brännvin som vi gör: tillsammans med mat i goda vänners lag ackompanjerat med en snapsvisa. Och det är denna unika del av vår kultur som vi så desperat odlar runt midsommar. Men sommarbordets sex sillar skiljer sig i smak. Vilken kryddsnaps som passar till vilken sill är extremt subjektivt. Här följer en vägledning, tillsammans med mina bästa tips.

Till matjesillen:

O. P. Andersson

Sverige

(40 %) 119 kr/35 cl

Varunr: 42

Smakrik matjessill trivs bäst tillsammans med aromatisk och fyllig snaps. Så varför inte den bästa: klassiskt eleganta O.P. – Sveriges äldsta akvavit (1891). Kraftfullt kryddig, sval och komplext rökig, med klang av kummin, anis och fänkål.

Till löksillen:

Lysholms Linie

(41,5 %) 195 kr/50 cl

Varunr: 59

Lök kan ju vara lite fränt besk och bör därför brytas tufft och avrundas mjukt. Den här linjerullade norska sjöbjörnen bryter bra med smak av grovsalt, tång och tjära. I avrundningen ligger mjuka toner av kummin och sherry.

Till currysillen:

Östgöta Sädes

(40 %) 167 kr/50 cl

Varunr: 16

Curryn har, tillsammans med vitlöken, rotat sig rejält på det svenska sillbordet. Den indiska kryddblandningen är pepprigt dominerande varför en mjukt sötaktig snaps harmonierar bäst. Östgöta är vällagrat sädesrund med mild honungssötma.

Till tomatsillen:

Stockholm Aquavit

(38 %) 176 kr/50 cl

Varunr: 8

Tomat är svårt – syrligheten ger en skarpt sträv eftersmak med fel brännvin. Dill går bra, men dillsnaps finner jag jolmig och fadd. Johannesörten i Stockholms bygger däremot upp sillsmaken med sina fruktigt jordiga och barkigt kryddiga inslag.

Till inlagda sillen:

Løitens Export

(40 %) 184 kr/50 cl

Varunr: 60

Klassikern på sillbordet, med färskpotatis och en ägghalva. Här sitter en liten klar bra (Renat eller Moskovskaya). Läckrast är dock snaps med sherryton. Herrgårds är ett säkert kort, men trevligast är den kryddmilda Løitens med sin rena fatkaraktär.

Till senapssillen

Porsbrännvin

(40 %) 171 kr/50 cl

Varunr: 265

Kryddig, syrlig, söt – senap har en komplex smakstruktur som gärna gifter sig med ett dito kryddat brännvin. Sillen smälter därför i munnen tillsammans med den krävande Porsen som på en gång är både aromatiskt bitter och blommigt söt.