Spenatpiroger

MAT & DRYCK

(Recept Elias Alekji)

Ca 40–50 st

Ingredienser:

Deg

1 kg vetemjöl

1,5 dl matolja

2 msk smör

2 msk socker

2 msk salt

6 dl vatten

1 ägg

6 g jäst

Fyllning:

1 kg färsk spenat

5 gula lökar

1 dl färskpressad citronjuice

1 dl olivolja

1,5 tsk spiskummin

3 msk summak

1,5 tsk chilipulver

salt

Så här gör du:

Eftersom fyllningen innehåller citronsaft kan summak uteslutas.

Finhacka spenaten och löken. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.

Blanda ihop deg-ingredienserna. Degen ska arbetas i minst 15 minuter. Forma degen till stora bollar och låt jäsa i 20 minuter Kavla de jästa degbollarna till ca 2 mm tjocklek. Skär ut cirklar ur degen; ca 8 cm i diameter (använd gärna ett stort glas eller en rund pepparkaksform att stansa ut cirklarna med).

Lägg en klick fyllning i mitten av degcirkeln, vik ihop degen över fyllningen till en trekantig pirog, tryck ihop kanterna. Lägg pirogerna på en smord plåt och pensla dem med ägg. Grädda ca 20 minuter i 250 grader. Serveras varma eller kalla.

Snapstips!

Anisdoftande Nyköpings Brännvin passar bra.

ARTIKELN HANDLAR OM