Varning för de sjuka korvarna

För mycket bakterier i varannan förpackning

Foto: Jonas Bilberg
Akta er för grill-bacillen! Korv hör sommaren till, tycker Kalle Bilberg och Emma Fröst i Vaggeryd.
MAT & DRYCK

Se upp för grillkorven – den kan vara smutsig, full av bakterier och jästsvamp.

Följ Aftonbladets råd så slipper du magsjuka.

Semestertid är grillpartytid. Det blir ingen svensk sommar utan grillkorv. Och utan bakterier, dessvärre.

Bakterier frodas i de svenska butikernas diskar, visar laboratorietestet som Aftonbladet låtit göra. Snusket i vakuumförpackningarna är lika mycket regel som undantag. Fem av tio korvsorter och 16 av 40 analyserade korvpaket får anmärkningar.

Aeroba mikroorganismer 12 korvpaket hade för högt totalantal av dessa bakterier som man normalt inte ska bli sjuk av. Men att de finns i korven visar att den hygieniska kvaliteten brister.

– De ska inte finnas i en produkt som säljs som tjänlig, säger Elin Johansson, veterinär och laboratoriechef på AnalyCen.

Enterobacteriaceae Fem korvpaket hade för högt antal av denna storfamilj av tarmbakterier. En del av bakterierna kommer från förorenat vatten eller jord, andra från tarmkanalerna hos djur.

– Inom denna grupp kan det finnas en del sjukdomsframkallande bakterier, säger Hans Lindmark på Livsmedelsverket.

Jästsvamp Två korvpaket hade för högt antal jästsvamp. Det tyder på dålig förvaring och hygien.

Att korv innehåller förhöjda bakteriehalter beror enligt experterna framför allt på för varma butiksdiskar och för långt satta hållbarhetstider.

Aftonbladets korvtest

Grilla i minst 5 minuter

Så gjordes testet:

Britt Peruzzi

ARTIKELN HANDLAR OM