Grillad paprika, squash och aubergine i sallad med penne rigate parmesan och rostade pinjenötter

MAT & DRYCK

Använd gasolgrill eller öppen grill och briketter eller kol.

Det här behöver du:

1 aubergine, skivad på längden

1 squash, skivad på

längden

2 rödlökar, skivade

1 röd paprika

1 gul paprika

1/2 vitlök

300 g pasta penne rigate

1 dl pinjenötter

1 dl riven parmesanost

1/2 dl strimlad färsk

basilika

saften från en halv citron

1/2 dl jungfruolivolja

salt och nymald svartpeppar

Foto: Börje Thuresson

Börja med att salta aubergine- och squashskivorna. Strö lite salt på var sida och låt skivorna rinna av i ett durkslag eller liknande. Beräkna 30–40 minuter. Torka därefter av skivorna och krama försiktigt ur vätskan.

Pensla aubergine-, squash- och lökskivorna med lite olivolja och grilla dem över medelstark och direkt glödvärme. Beräkna 2–3 minuter på var sida eller tills de är mjuka. Lägg åt sidan för att svalna.

Grilla även paprikorna tills de är väl svedda runt om. Ta därefter paprikorna åt sidan och lägg dem i en plastpåse och knyt till så att de ångas klart.

Grilla vitlöksklyftorna i sitt skal och lägg åt sidan när de mjuknat.

Skala och kärna ur de svalnade paprikorna. Skär dem i grova bitar.

Skär även aubergine, squash och lök i grova bitar.

Skala eller kläm ut vitlöksklyftorna och hacka dem så fint du kan. Blanda alla grönsakerna och ställ åt sidan.

Koka nu penne rigate så att den blir al dente, det vill säga att den får ett visst tuggmotstånd men ändå är genomkokt.

Slå av pastan och blanda med grillade grönsaker, pinjenötter, parmesanost, basilika, citronsaft och olivolja.

Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Klart att servera!

Jonas Borsséns recept!

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM