Skaka ihop årets coolaste drinkar

MAT & DRYCK

Varför dricker vi? Det självklara svaret är att vi behöver det. Får inte kroppen vätska lägger den ner verksamheten.

Typiskt för människan är också att vi tar det som är avgörande för vår överlevnad, upphöjer det och gör njutning av det.

Foto: Eric Roxfelt
BUFFÉ Fruktdrink, drinkdessert eller vodkasnaps? Årets fräschaste drinkar är inte omöjliga att skaka till hemma i köket.

Vi människor är så förfinade i vår smak att vi beundrar våra främsta kockar så mycket att vi upphöjt dem till konstnärer. Det har vi gjort länge.

I takt med att vi konsumenter och barbesökare har blivit mer krävande, har vi också börjat betrakta bartenderns drinkblandande som en konstart. En konstart som vi själva vill prova på.

Allt som behövs för att du ska kunna blanda till egna experiment och glädja dina gäster, utöver råvaror, är nyfikenhet och lite mod.

För att underlätta och inspirera till nya smakupplevelser i drinkarnas värld ger vi dig några svalkande och uppfriskande drinktips att utgå från.

Vi har delat upp dem i olika kategorier. Bland cocktaildrinkarna finner du korta och ganska starka martinis. Fruktdrinkarna är längre och svagare. Vodkadrinkarna är några olika smakrika snapsar, de trendiga skulle säga shots, som vi har gjort med mat i åtanke.

Som Otis Redding sa - Shake, shake, shake!

Anders Calissendorff, Per Styregård