13 nya vita viner från 54 till 127 kronor

MAT & DRYCK

Roxheimer Höllenpfad Riesling Auslese

(5823) Tyskland 1989

Druva: Riesling

Pris: 127 kronor

En härlig kompott av omedelbart tilltalande fruktighet som nyanseras och räddas från vulgaritet av ett veritabelt myller av nyanser. Det här är den typ av riesling vi gillar och som vi tycker att fler än syratorskar och redan inbitna rieslingälskare borde prova.

Mátra Hill Pinot Grigio (12906) Ungern 2002

Druva: Pinot Grigio

Pris: 54 kronor

Äntligen ett ungerskt vin vi kan vara helt och odelat positiva till. Bäst välkylt som det är eller till asiatisk sötsur och korianderkryddad fisk eller kyckling.

SERVERA VÄL KYLD

Babich Semillon

Chardonnay (6446)

Nya Zeeland 2002

Druva: Semillon, chardonnay

Pris: 75 kronor

Nyzeeländare är mästare på att göra viner packade med generös och koncentrerad frukt utan att det för den skull blir tungt och smakar tropisk nektar.

Leva Misket & Dimiat Chardonnay (2649) Bulgarien 2002

Druva: Misket, Dimiat, Chardonnay

Pris: 47 kronor

Köp det här. Inte för att det är en himlastormande vinupplevelse, det är det inte. Det är rent och friskt, vilket är gott nog och ovanligt i det här prisläget. I stället ska du se det som en god gärning och hjälp till ett land som försöker och förtjänar en chans.

Michel Laroche Cuvée Spécial (22404)

Frankrike 2002

Druva: Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc

Pris: 72 kronor

Nån på den här firman stod tidigt med ett uppsträckt fuktat finger och kände av trendvindarna. Viner som är fruktiga, aromatiska, lite diffust blommiga och helt utan spår av ekfat blir mer och mer moderiktiga.

FRUKTIG TREND

St Helga Eden Valley Riesling (16485)

Australien 2000

Druva: Riesling

Pris: 129 kronor

Aussies har mutat in sin egen stil av riesling. Mindre petroleum och trasselsudd än i tysk riesling, i stället mer lime, citron och våt sten. Det här är ett bra exempel som vi gillar att knäcka tillsammans med grillad, lime-marinerad scampi.

Erbacher Honigberg Riesling (5865) Tyskland 2000

Druva: Riesling

Pris: 116 kronor

Surt och friskt som riesling brukar vara. Fungerar som oral kalldusch – rensar och piggar upp inför nästa intag av föda. Men för över hundringen vill vi helst ha lite fler nyanser att njuta av.

Weisser Burgunder Trocken (5943)

Tyskland 2001

Druva: Pinot blanc

Pris: 59 kronor

Det här vinet saknar både fel, brister, charm och personlighet. Som en bättre begagnad Opel Corsa från början av 1990-talet. Kyl väl och drick i stället för Dagens.

Chapel Hill Barrique Chardonnay (3724) Ungern 2001

Druva: Chardonnay

Pris: 69 kronor

Det känns lite otrendigt med så mycket doft och smak av bränd ekplanka. Men om du gillar stilen så är vinet ganska välgjort och smakrikt.

BRÄND EKPLANKA

Pamona Riesling Spätlese (7295)

Tyskland 2001

Druva: Riesling

Pris: 69 kronor

Folkligt på gränsen till intetsägande. En del fruktiga inslag och med lite sötma i smaken. Även om vi väntar oss mer av ett vin i den här prisklassen, kan vi tänka oss att dricka det väl kylt till inte alltför starkt kryddat asiatiskt käk.

Schlosskapelle

Spätlese (7282)

Tyskland 2002

Druva: Silvaner, rivaner

Pris: 60 kronor

Sött, men inte särskilt sliskigt för dig som inte gillar när vitt vin blir för torrt. Det smakar lite som gelégodis upplöst i frisk flädersaft.

Inside Riesling (7283)

Tyskland 2002

Druva: Riesling

Pris: 60 kronor

Tunn, ganska trist soppa av äpple och citrusfrukter som varit helt ok om man inte misstänkt att en våt hund och några gamla ventilgummin funnits med någonstans i produktionen. I ärlighetens är smaken bättre än doften, om nu harmlös är ett positivt omdöme.

TUNN SOPPA

Desire (7284)

Tyskland 2002

Druva: Huxelrebe, Morio Muskat, Silvaner

Pris: 60 kronor

Gamla gula äpplen, våt kartong och diskhandskar behöver man väl knappast gå till bolaget för att hitta? Tillhör du dem som fortfarande tror att med ”lite socker i botten, så går medicinen ner” ska du prova det här; vi kan nästan garantera att du kommer på andra tankar.

VÅT KARTONG