Röda viner från 54 till 139 kronor

MAT & DRYCK

Parpan Barbera d’Alba (32468) Italien 2001

Druva: Barbera

Pris: 79 kronor

Producenten Fontanafredda har gjort en efterlängtad uppryckning. Alltför länge har namnet varit förknippat med dyra, gammalmodiga viner som dessutom var tråkiga och trötta. Numera har man hittat en tilltalande stil som kombinerar rustik och ganska råbarkad känsla med mjuk bekväm värme, lite som tweed.

Château Barréjat (3707) Frankrike 2000

Druva: Tannat, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc

Pris: 89 kronor

Rödtjut i ordets allra mest positiva betydelse. Det är strävt, smakrikt och kantigt surt. Helt suveränt när man tröttnat på stajlad lättillgänglighet och vill ha något där det kan anas att det varit en riktig människa med skit under naglarna och jord på skorna inblandad i produktionen.

Fairview Solitude Shiraz (22491)

Sydafrika 2001

Druva: Syrah/Shiraz

Pris: 139 kronor

Kom igen nu! Tänk efter! Visst har du en anledning att fira med ett vin som smakar precis så gott som du vill att ett fullödigt rödvin ska göra?

Château Silex (2864)

Frankrike 2001

Druva: Carignan, cinsault, grenache, mourvèdre, syrah

Pris: 80 kronor

Namnet låter en smula industriellt, men vinet smakar som om det är tillverkat med småskalig omsorg. Fruktigheten är generös men balanserad, full med toner av björnbär och färska örter. Smaken är fullmatad, men så pass elegant att du inte tröttnar efter första glaset.

I Castei Ripasso (22409)

Italien 1999

Druva: Corvina, rondinella, molinara

Pris: 110 kronor

Ripasso är en typ av vin som ska ha en rejäl smakspark av körsbär, kakaopulver och mandel. Det är kraftiga smakbomber som ändå är lätta att tycka om. Ett pedagogiskt val när man vill ta klivet upp från snäll rioja och australier till tyngre viner.

Cremaschi Furlotti

Merlot (26557) Chile 2002

Druva: Merlot, Cabernet Sauvignon

Pris: 54 kronor

Korint, ceder, multna löv och dessutom lite röd gelé. Kan man önska något mer? Det är bara att tacka och ta emot och få någon att tillaga lammfärsbullar med örtstekt potatis.

Es Cavallet (22557)

Spanien 2002

Druva: Cabernet Sauvignon, Garnacha, Merlot, Syrah, Tempranillo

Pris: 69 kronor

Björnbär, violpastill och aprikospuré i massor. Du som fastnat för italienare av primitivodruvan kommer att känna igen dig. Till en örtkryddad, färskostfylld fläskfilé slinker nog både glas ett och två ned med lätthet.

Selvarossa Salice

Salentino (32228) Italien

2001

Druva: Malvasia nera, negroamaro

Pris: 69 kronor

För dig som bryr dig minst lika mycket om portionernas storlek som om bearnaisen är halvfabrikat eller hemslagen. Mycket smak för stålarna – cigarr, kaffe, körsbärslikör, kakao – men utan någon vidare elegans.

Viñas del Vero Cabernet Sauvignon Los Sasos (22559) Spanien 2001

Druva: Cabernet sauvignon

Pris: 87 kronor

Efter att först smaka mest svarta vinbär, övergår fruktigheten i det här vinet till att smaka mer rosmarin och tallbarr. En egenskap som vi gärna matchar med en Philly Steak Sandwich (macka med strimlad biff, lök och ost).

Ca’de’Rocchi Merlot (22277) Italien 2001

Druva: Merlot

Pris: 89 kronor

Riktigt bra viner i vardagskvalitet av druvan merlot får oss ofta att tänka på höst. De doftar multna löv, ceder, korint och torkade plommon och smaken är värmande med lagom mycket strävhet för att det inte ska kännas mesigt. Den här har allt vi önskar förutom priset.

Nekeas Tempranillo Merlot (15507) Spanien 2002

Druva: Tempranillo, Merlot

Pris: 63 kronor

Lite som att se eftermiddagssåporna på tv, man förstår att någon skrivit manus, någon fotat och några skådespelat, frågan är bara varför.

Boira Sangiovese (32431) Italien 2001

Druva: Sangiovese

Pris: 79 kronor

Unga viner av sangiovesedruvan har en tendens att bli lite väl sura, snipiga och otillgängliga. Det passar in på det här vinet – smakar som osötad blåbärssoppa.

Domaine de la Jasse

Vieilles Vignes (12336) Frankrike 1999

Druva: Ingen uppgift

Pris: 100 kronor

Robust och lite lantligt. Hederligt rödtjut som du visserligen inte blir besviken på men för en hundralapp har man rätt att begära mer.

Campestre (2637)

Portugal 2000

Druva: Seusato, mortágua, periquita, tinta miúda

Pris: 59 kronor

Doftar fläktrem och sötlakrits. Mjukt och lätt att få i sig så länge man inte grubblar ihjäl sig över eftersmaken. Du får vad du betalar för, varken mer eller mindre.

Calderona Tempranillo (15508) Spanien 2000

Tempranillo

Pris: 65 kronor

Doftar en massa körsbär och örter, men framför allt bränd ekplanka. I smaken är det brända ekfatet så pass framträdande att det till slut bara smakar bourbon. Alltför robust och kantigt för att vi ska plussa mer generöst.