Laga Kalles favoritfisk till middag

Spelmannen tar oss med på en matresa i Dalarna med både vilt och fisk

MAT & DRYCK
Foto: Ica Förlaget AB
Fisk är Kalle Moraeus favortimat. Här har han fått en elva kilos gädda på kroken. Drömmen är att fånga en Siljanslax.

Folkmusikern Kalle Moraeus passion i livet – förutom musiken – är mat: Mat har alltid varit på gott och ont i livet, numera mest på gott, säger han.

Matintresset började när han flyttade till Stockholm, han var då mellan 25 och 30 år. Han blev trött på att gå ut och äta och fick rådet av en kompis att börja lära sig att laga mat.

– Det är viktigt att kunna laga riktig mat, så jag lärde mig från grunden. Hur man gör när man steker en köttbit och kokar sin egna fond. Och jag är noga när jag köper mina råvaror.

Nu har du skrivit en bok, en matresa i Dalarna. Vad är utmärkande ?

– Fiske, jakten, viltet. Dalarna är ett fantastiskt landskap med både lågland och fjäll; det är en spridning på ingredienserna. Rågen har varit central, knäckebrödet är väldigt viktigt.

– Vi är väldigt kräsna! Falukorven fuskas inte bort med bindemedel.

Fisk är annars Kalle Moraeus favoritmat. När han fiskar i Orsasjön eller Siljan får han i huvudsak aborre och gädda, där aborren är älsklingsfisken.

– Drömmen är att fånga en av de berömda Siljanslaxarna. Det är en speciell vild lax som är blankare i färgen och vitare i köttet. Nu ska jag ut och trolla och hoppas jag lyckas ...

Är det du som fångat den elva kilo tunga storgäddan du håller upp?

– (Hm), det spelar väl ingen roll...

Recept ur boken”En matresa i Dalarna”

Kalle Moraeus

Ulla-Lene Österholm

ARTIKELN HANDLAR OM