Kycklingklubbor och majskolvar

MAT & DRYCK

Dags att använda händerna. Gud har försett både majskolvar och kycklingklubbor med praktiska handtag så det är bara att koppla greppet och börja mumsa.

Foto: PÄR JOHANSSON
Du kan servera ris eller potatis till men jag tycker man klarar sig med majs och en brödbit.

Det här behöver du

(4 personer)

4 kycklingklubbor

4 färska majskolvar

2 vitlöksklyftor

1 tsk rosmarin

2 tsk sambal oelek

2 tsk chilipulver

2 tsk vinäger

1 + 5 msk olja, oliv- eller vanlig matolja

smör

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 200 grader eller starta utegrillen.

2. Pensla kycklingklubborna med matskeden olja. Salta och peppra. (Ugnssteker du kycklingen är det enklast om du häller ut oljan i en långpanna eller ett ugnssäkert fat och vänder klubborna i oljan. Sedan steker du dem i samma tråg.)

4. Blasta av majskolvarna.

5. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem.

6. Lägg i en liten skål och blanda med rosmarinet, sambal oeleken, chilipulvret, vinägern och lite salt. Blanda noga, smaka och rätta till om det behövs mer syra eller sälta. Rör i oljan.

7. Kycklingklubborna behöver 30 minuter i ugnen, något kortare tid på grillen. Grilla på låg värme annars riskerar du att få kyckling som är vidbränd på utsidan och halvrå längst in. Kyckling måste vara genomstekt.

8. Grilla majskolvarna cirka 10 minuter på grillen eller koka ungefär 15 minuter.

9. Skeda kryddoljan över majsen och servera till kycklingen. Bröd och tomatsallad passar finemang till.

Gott att dricka till

Ananasjuice med pressad lime och förfärligt mycket is. Bubbelvatten för dem som tycker att juice blir för sött.

Smör-tipset

Verkar kryddoljan för stark eller för bökig att göra så servera smör och salt till majskolvarna i stället. Mycket smaskigt det med.

Grillad kyckling med majs

Jon Hansson