Bakad potatis med texmexfyllning

MAT & DRYCK

Låt mikron göra jobbet så går det här undan som bara den.

Foto: PÄR JOHANSSON
Pssst, vira inte in potatisarna i folie. Skalet blir bara fuktigt och saggigt.

Det här behöver du

(4 personer)

4 stora potatisar à 200 g

1 msk olja eller smör

300 g köttfärs

1/2 påse tacokryda à 40 g

gräddfil

3 tomater

1 msk olivolja

salt

peppar

Så här gör du

1. Skölj och skrubba potatisarna.

2. Stick dem med en gaffel eller en grov nål. Potatisarna kan annars explodera om du har otur. Då blir det väldigt skrä

pigt i ugnen"

3. Bestäm dig för hur du tänker baka potatisarna.

Snabba sättet: Mikra potatisarna på full effekt. Det tar knappt 10 minuter för en potatis, cirka 15 minuter för fyra. Nackdel: Potatisen blir mer kokt än bakad.

Mindre snabba sättet: Baka i 225 grader i ugnen. Det tar ungefär en timme. Nackdel: En timme är lång tid när juniorerna är vrålhungriga.

Kombisättet: Mikra potatisarna nästan klara och avsluta 15 minuter i ugnen på 225 grader. Nackdel: Lite pyssligt men de blir mer som riktig bakpotatis.

4. Fräs köttfärsen i oljan/smöret i en stekpanna eller gryta.

5. När färsen är genomstekt strör du över tacokryddan och häller i 1 dl vatten. Rör om och fortsätt fräsa tills all vätska kokat bort. Smaka av med salt och eventuellt mer tacokrydda.

6. Skiva tomaterna. Salta, peppra och droppa över lite olivolja.

7. Servera potatisarna med köttfärsröran, gräddfil och tomatsalladen.

Gott att dricka till

Ett ljust öl:

Krusovice Musketeer (1507) Tjeckien, 15:70 kronor (50 cl).

Tipset

Du kan se till att få lite bättre stöt i kryddningen med hjälp av vitlök, chili och/eller spiskummin.

ARTIKELN HANDLAR OM