Blåbärstårta

MAT & DRYCK
Foto: Getty Image
Se dig om i naturen - där finns fler ätbara växter än du anar.

8 personer

Det här behöver du:

300 g mandelmassa

3 ägg

2 msk vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

Citruskräm:

saft och rivet skal

av en halv citron och

en halv apelsin

1 ägg

1 äggula

1 dl socker

1 msk smör

Till garnering:

ca 2 dl färska blåbär

Citrongelé:

2 blad gelatin

1 dl socker

1 dl vatten

saft av 1/2 citron

Gör så här:

1. Smörj och bröa en form med löstagbar botten. Riv mandelmassan grovt och blanda den med ägg. Rör i mjöl och bakpulver.

2. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° i 25–30 minuter.

3. Blanda allt utom matfettet till citruskrämen. Sjud krämen under vispning över vattenbad tills den tjocknar. Lyft av skålen och vispa ner smöret. Låt krämen kallna i kylskåp. Bred den jämnt över kakan.

4. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp socker och vatten och koka häftigt i ett par minuter. Dra åt sidan och rör ner citronsaften och de urkramade gelatinbladen. Låt blandningen stå svalt tills den blir tjockflytande.

5. Fördela blåbären över citruskrämen och droppa över geléet med en brödpensel. Förvara tårtan i kylen tills den ska ätas.

ARTIKELN HANDLAR OM