Afrikansk soppa

MAT & DRYCK

Egentligen ska soppan mixas men jag tycker det är bättra om man kan känna bulgurgrynen när man äter. Hittar du inte bulgur i din vanliga butik så leta i hälsokost- eller orientaliska affärer.

Foto: PÄR JOHANSSON
Mycket mynta i recepten nuförtiden - både här och på andra håll. Den färska i kruka brukar var lite ämlig. Odla själv nästa år. Växer så det knakar.

Det här behöver du

(4 personer)

1 lök

4 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 tsk paprikapulver

1 krm cayenne

0,5 dl tomatpuré

1 l vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

0,5 dl bulgur (i nödfall

couscous)

1 dl hackad persilja

1 dl färsk koriander

1 dl mynta

1 dl kokta kikärtor (finns på burk)

2 msk pressad citron

salt

Så här gör du

1. Skala och hacka löken och vitlöken.

2. Hetta upp oljan i en stor gryta eller kastrull med lock och fräs löken och vitlöken några minuter. Hacket ska bara mjukna, inte brynas.

3. Pudra över paprikapulver och cayennepeppar, rör om och fräs någon minut.

4. Rör i tomatpurén, buljongtärningarna och vattnet.

Dra upp värmen, låt koka upp.

5. Häll i bulgurgrynen och justera värmen så att soppan sjuder. På med locket.

6. Rör om då och då och kolla efter 15 minuter att bulguren är färdigkokt (mjuk).

7. Under tiden hackar du persiljan, koriandern och myntan.

8. Blanda ner hacket och kikärtorna i soppan. Rör om ordentligt och smaka av med salt och pressad citron.

9. Servera med en matig sallad och vitlöksbröd.

Gott att dricka till

Ett glas rött eller så hänger du på det nordafrikanska och häller upp sött te i glas med myntakvistar.

Tipset

Mycket bulgur kvar när soppan är kokad? Laga till grynen enligt anvisningarna på paketet och gör en sallad med hackad tomat, gurka och massor av persilja och mynta. Dressing på olivolja och citron.

Jary - algerisk soppa

Jon Hansson