Förgyll festen med tapas

Ställ fram läckra smårätter och låt gästerna plocka – enkelt och gott! Aftonbladet bjuder på 7 spännande recept.

Foto: Magnus Malmberg, Martin Bogren
Tapasmiddag – ett trevligt sätt att umgås. Vad sägs om färska fikon med chèvrekräm och bresaola eller citronmarinerade oliver? Recepten hittar du längre ner på sidan.
MAT & DRYCK

Flugor i drinken gör ingen glad – så spanjorerna lade locket på.

Tapasen var född.

Ordet betyder ”täcka över” på spanska och den lilla aptitretaren började som en brödbit eller en skiva skinka för att skydda sherryn eller vinet från flygfän.

Locket har utvecklats till en massa olika smårätter. En del är ganska avancerade, men de flesta är enklare plockmat som den ursprungliga skinkskivan.

– Det är just enkelheten jag gillar, säger Margareta Schildt-Landgren som skrivit boken ”Tapas” tillsammans med Anette Odelberg.

– Det är ett trevligt sätt att umgås, lättsamt och väldigt gott. Jag är inte mycket för trerätters sittningar. De blir lätt lite stela, säger hon.

Någon älsklingstapas?

– De baconlindade dadlarna är väldigt goda, säger Anette Odelberg.

Dadlarna är också en av Margaretas favoriter.

– De är enkla, trevliga och fräcka. Vi brukar faktiskt plocka fram grillen runt advent och servera dem till glöggen.

7 spännande tapasrecept

Något gott att dricka till

Tapasparlör

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM