Lättlagad sallad som alternativ till pastan

MAT & DRYCK

Bulgur kanske låter som mysko hälsokost men är jättegott och lätt att laga till. Testa som omväxling till pasta, ris och couscous.

Det här behöver du

(4 personer)

2 dl bulgur

4 dl vatten

3 tomater

4 små salladslökar

3 dm gurka

3 msk hackad persilja

3 msk hackad mynta

20 svarta oliver

1 citron

4 msk olivolja

salt

peppar

Så här gör du

1. Koka upp 4 dl saltat vatten.

2. Lägg bulguren i ett durkslag och skölj en minut under rinnande kallt vatten.

3. Lägg i bulguren när vattnet kokar, dra ner värmen och småkoka utan lock i 10 minuter. Fyll på med vatten om det börjar koka torrt. Koka ytterligare några minuter om bulguren inte är klar. Den ska kännas ungefär som pasta.

4. Låt ånga av i ett durkslag.

5. Dela tomaterna. Skär bort stjälkfästet och innerväggarna. Släng också kärnorna. Skär tomatköttet i tärningar.

6. Ansa salladslökarna och hacka grovt.

7. Skala gurkan, dela på längden och skrapa ur kärnorna med en sked. Skär i tärningar.

8. Hacka persiljan och myntan.

9. Bottna en stor tallrik eller ett serveringsfat med bulguren. Salta och peppra.

10. Lägg upp de tärnade tomaterna, löken, gurkan, persiljan och myntan ovanpå, antingen huller om buller eller i ett stiligt mönster. Dekorera med oliverna.

11. Pressa över 1 msk citron och ringla över olivoljan.

12. Servera med bröd och citron att pressa över.

Gott att dricka till

Ett friskt vitt vin:

Masi modello bianci 2002 (12539) Italien, 60 kronor.

Bulgursallad

ARTIKELN HANDLAR OM