Godaste pizzan bakas – av en japan

MAT & DRYCK

ROM

Italiens – och världens – bäste pizzabagare är japan.

I går utsågs han i pizzans födelsestad Neapel.

– Jag är underbart lycklig, säger Makato Onishi, 23.

Foto: ap
En lycklig pizzabagare.

I Neapel pågår Pizzafest 2003 – en veckolång gastronomisk uppvisning. Där utses pizzabagarnas världselit.

Makato Onishi bakade en klassisk pizza enligt konstens alla regler: mjöl av rätt sort, mozzarella och bästa tomaterna från Vesuvius sluttningar. Och med rätt ved i ugnen – kastanj.

Är där för att lära sig

– Jag kom till Neapel och Ischia för två år sedan för att lära mig baka riktiga pizzor, berättar han för Aftonbladet.

Vi når honom per telefon i Pizzeria Gaetano på Ischia.

– Det finns pizzerior hemma i Osaka också, men jag ville lära mig den riktiga konsten, säger han.

Makato Onishi tänker fortsätta studierna något år till. Men sedan vill han starta en egen pizzeria.

– Jag har inte bestämt mig för om jag skall ha den i Osaka eller försöka starta en i Tokyo, säger Makato.

Åke Malm