Udda köksprylar – så bra fungerar de

MAT & DRYCK

Varför nöja sig med en osthyvel, kniv och visp i köket? Marknaden är överöst med udda köksredskap som du inte visste att du behöver. Vi har testat hur nödvändiga och funktionella de egentligen är.

Foto: Jerker Ivarsson
Hur funkar det? Sacha Smederevac, kock i Lättlagat på TV 4 testade en uppsjö av märkliga köksredskap och fann många av dem onödiga.

Vid en första anblick kan det ibland vara svårt att avgöra vad redskapet används till. Det kan se ut som en askkopp men vara en hamburgerpress. En felkonstruerad sked är egentligen för oliver. Är dessa redskap ett måste i köket? Vår testare Sacha Smederevac är tveksam.

– Det handlar bara om att skapa ett konsumentbehov och ha begär på marknaden.

Till vardags är han kock i "Lättlagat" på TV4. Maten han lagar där ska vara lätt att tillaga och det ska gå snabbt. Redskapen i det här testet skulle kanske underlätta i köket?

– Det är mest grejer för matglada människor eller för dem som vill ge bort något kul och annorlunda i present.

Själv nöjer sig Sacha med en kniv, skärbräda och spis för att göra underverk i matlagningen.

Tomatskärare

Foto: Jerker Ivarsson

Avokadoskivare

Foto: Jerker Ivarsson

Äggring

Fågelbo

Foto: Jerker Ivarsson

Olivsked

Laxpincett

Örtvagga

Foto: Jerker Ivarsson

Multiskärare

Foto: Jerker Ivarsson

Visp

Foto: Jerker Ivarsson

Potatisgaffel

Foto: Jerker Ivarsson

Ostskärare

Foto: Jerker Ivarsson

Hang on lattesked

Lattemall

Olivurkärnare

Egg Pérfect

Sparrisskalare

Vitlöksskivare

Foto: Jerker Ivarsson

Ost- och nötrivare

Foto: Jerker Ivarsson

Äppelsvarv

Foto: Jerker Ivarsson

Spiralvisp för sås

Susanne Nylén