Kryddig pitarätt med lamm, quorn eller soja

MAT & DRYCK

Halva kryddhyllan är med och fräser här. Det går att hoppa över och byta ut men koriandern är viktig.

Foto: PÄR JOHANSSON
Finns det inga pitabröd så ta mjukt tunnbröd eller tacoplättar.

Det här behöver du

(4 personer)

500 g skivad lammrygg eller lammstek

1,5 msk mald koriander

1,5 tsk mald ingefära

1 tsk mald svartpeppar

0,5 tsk mald spiskummin

0,5 tsk mald kanel

1 krm mald nejlika

1 krm cayenne

2 msk olja

500 g körsbärstomater, 2 lådor

2 msk smör

8 pitabröd

2 dl naturell mild yoghurt

salt

Så här gör du

1. Strimla köttet och blanda med kryddorna och oljan. Låt stå 10 minuter.

2. Sätt igång ugnen på 200 grader.

3. Dela körsbärstomaterna. Smält smöret i en stekpanna eller stor kastrull och värm tomaterna. Salta.

4. Värm pitabröden i ugnen. De ska inte bli brända. Håll koll!

5. Stek köttstrimlorna i en torr stekpanna på ganska hög värme. Ett par tre minuter räcker. De ska bli knapriga inte snustorra. Stek i omgångar annars blir köttet mer kokt än stekt.

6. Servera köttet och tomaterna i pitabröden. Dämpa hettan med yoghurten.

Gott att dricka till

Pilsner Urquel är ett av de bättre folkölen. Tyvärr också ett av de dyrare, 15 kronor (50 cl).

Vego-varianten

Ersätt lammköttet med sojakuddar eller quornfärs.

Kryddig lammpita