Senapsmos och gurka piffar upp korvmixen

MAT & DRYCK

En aning mer sofistikerad korv med mos än det som serveras i korvmojjen - om jag får säga det själv.

Foto: PÄR JOHANSSON
Det blir roligare med flera olika sorters vurre (hi-hi).

Det här behöver du

(4 personer)

600 g korv av någon sort du gillar

800 g potatis

3 dl mjölk

2 msk smör

2 msk fransk senap

1 msk senapskorn

Dillkokt gurka

4 dm gurka

3 msk hackad dill

1 msk smör

1 citron

1 msk socker

salt

peppar

Så här gör du

1. Koka upp potatisvattnet i en stor kastrull.

2. Skala potatisarna och skär i kvartar. Koka tills de är klara.

3. Skala gurkan, dela på mitten och skrapa ur kärnorna med en tesked. Skär gurkan i centimetertjocka skivor.

4. Hacka dillen.

5. Koka upp 1 dl vatten i en kastrull med smöret, sockret,

1 msk salt och 1 msk pressad citron.

6. Lägg i gurkskivorna och dillen. Sjud 2 minuter. Smaka av med eventuellt mer salt och citron.

7. Stek eller koka korven. Stekt är nog godast.

8. Nu bör potatisen vara färdigkokt. Häll av vattnet och mosa potatisarna med en potatisstöt eller press. Elvisp eller en stadig gaffel går också bra.

11. Rör ner smöret och mjölken i moset. Rör ner senapen och senapsfröna. Smaka av med salt och peppar. Värm moset försiktigt.

12. Värm också gurkan hastigt om du tycker att det behövs. Servera till korven och moset.

Gott att dricka till

En av höstens ölfavoriter passar bra:

Spaten (11333) Tyskland, 17:20 kronor (50 cl). (Deras Oktoberfest-variant är ännu bättre.)

Tipset

Grovkornig fransk senap är perfekt i moset. Skånsk kan också funka men den bör inte vara för söt.

Korv med senapsmos